Італійські дослідники зробили сенсаційне відкриття визначивши, що кинджал з саркофага єгипетського фараона Тутанхамона зроблений з матеріалу неземного походження. За словами дослідників, кинджал, який був знайдений у саркофазі фараона під час розтину в 1925 році, виготовлений з метеоритного матеріалу.

"Вже в 13-му столітті до н.е. вони знали, що ці рідкісні шматки заліза падають з неба, випередивши західну культуру на більш ніж два тисячоліття", - кажуть фахівці.

Кинджал – це один з предметів, виявлених британським археологом Говардом Картером під час розкопок гробниці Тутанхамона, який був похований більше 3,3 тисяч років тому.

Увагу вчених тоді привернуло лезо, якого не торкнулася іржа. Подібні вироби рідко зустрічалися в Стародавньому Єгипті.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Виробів із заліза в Стародавньому Єгипті було дуже мало. Цей матеріал цінувався більше, ніж золото. Неймовірно, що раніше ніхто не піддав аналізу цей сплав", – прокоментував відкриття професор фізики Туринського політехнічного інституту Франческо Порчеллі.

Вчені повідомляють, що клинок містить 10% нікелю і 0,6% кобальту. "Такий сплав характерний для метеорита. Отримати його в ту епоху штучним шляхом було абсолютно неможливо", – сказав Порчеллі.

За його словами, згадати про кинджал Тутанхамона вчених змусило відкриття 2010 в єгипетській пустелі кратера Каміль метеоритного походження.

Про "залозу, що впала з неба" розповідається також в одному з відомих єгиптологам стародавніх папірусів, однак всерйоз "позаземну" версію походження матеріалу, з якого виготовлений кинджал, ніхто ніколи не розглядав.

Стародавня зброя з прикрашенною золотою ручкою і золотим чохлом з квітковим візерунком на одній стороні і орнаментом з пір'я на інший в даний час виставляється в Єгипетському музеї в Каїрі.

Варто відзначити, фараон стародавнього Єгипту Тутанхамон правив з 1333 по 1323 р. до н. е й помер у віці 18 років.

Нагадаємо, як насправді виглядали знамениті люди далекого минулого.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті розкопали древнє місто, вік якого оцінюють більш ніж 7000 років. На місці розкопок знайшли будівлі, інструменти, побутове та кухонне начиння, а також величезні гробниці.

Також "Знай.uа" писав, про епоху самураїв, як виглядали древні воїни.