Антоніо Гауді — один з найбільш неформальних і футуристичних архітекторів. Одного разу він задумав втілити свій талант у непорушному символі католицької церкви — чудовому храмі в Каталонії.

Назва цього храму Саграда Фамілія. Його будівництво почалося в 1882 році і продовжується досі.

За задумом Гауді комплекс має складатися з вісімнадцяти струнких веж, статуї Христа в 170 метрів заввишки, фігури Діви Марії і апостолів. Крім того, на території обителі християнства мали вишикуватися школи та інститути.

Гауді був імпульсивною творчою особистістю. Будування храму його захопило цілком і повністю. Враховуючи, що Антоніо був фанатичним католиком, Саграда Фамілія стала для нього сенсом життя. Храму він присвятив 43 роки.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Гауді нескінченно переробляв креслення, піддаючись емоційним поривам, кличу Музи і натхненню. У зв'язку з цим, будова нескінченно перероблялася, змінювалася і перетворювалася. Було й таке, що архітектор впадав у відчай, ночуючи серед м'ятих креслень і присвячуючи себе майбутній церкві.

Спочатку будівлі повинні були утворити хрест, але через деякий час Гауді повністю змінив структуру. Він вирішив створити три фасади, кожен з яких спрямовувалося б вгору чотирма баштами, що підносяться на сто з гаком метрів. В сумі вони становили б 12 вишок, які уособлюють 12 апостолів. П'ята, найвища башта Ісуса з хрестом на піку не перевищила б 170 метрів.

Цю межу геній визначив, порівнюючи її з природним, а значить, божим творінням — горою Монжуіка. За його задумом, твір не мало права змагатися з тим, що створив сам Бог. Кожен міліметр храму продуманий Гауді до дрібниць. Всі деталі гармонійно поєднують в собі сюжети і різні стилі — готику, бароко, арт-деко і багато інших.

З 1954 року почалося зведення другого з чотирьох фасадів, де пізніше був організований музей, присвячений видатному архітекторові. В ньому можна знайти його замальовки і креслення. Сьогодні Саграда Фамілія продовжує відбудовуватися, зберігаючи і втілюючи задуми Гауді. Закінчення заплановане на 2030 рік.

Нагадаємо, що найдавнішу статую Будди знайшли в Тибеті.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", уфологи розгледіли храм на Місяці.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що потворність голови Цезаря вразило навіть вчених.