Горщик із зображенням антилопи попався на очі Карлу Мартіну п'ять років тому на барахолці в Уіллінгтоні, графство Дербішир. Так глечик на блошиному ринку за п'ять доларів виявився цінною знахідкою для археологів.

Глиняний виріб віком понад 4000 років Карл, не замислюючись, весь цей час використовував в якості склянки для зубної щітки.

За словами Карла Мартіна, йому подобається все старе і незвичайне. Також він любить збирати колекції різних цікавих предметів. Глечик сподобався йому відразу, тому він віддав за нього і ще один керамічний виріб 4 фунта стерлінгів.

Мартін, який працює в аукціонному домі Hansons Auctioneers, розповів, як одного разу допомагав розвантажувати фургон і помітив там керамічні вироби, які були дуже схожі на його горщик для зубної щітки.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Характер малюнка був таким же, так і грубо зображені фігурки тварин були дуже схожі", - згадує він.

Сьогодні містер Мартін зізнався, що йому ніяково через зневагу археологічною цінністю.

"Я поставив його у ванній і зберігав у ньому зубну щітку і пасту, - говорить він. - На ньому навіть залишилося кілька слідів від пасти. Я, звичайно, підозрював, що це дуже старий горщик, а потім і думати про це забув".

За оцінкою аукціонера Джеймса Бренчлі, горщик був виготовлений за 1900 років до нашої ери представниками Харапською цивілізації в долині річки Інд.

Ця цивілізація існувала на території сучасних Індії, Пакистану і Афганістану в Бронзовий вік, тобто, у часи Стародавнього Єгипту і Месопотамії, які відомі як колиски людської цивілізації.

"Разом з давнім Єгиптом і Месопотамією це була одна з трьох ранніх колисок цивілізації і найбільша з них", - пояснює аукціонер Джеймс Бренчлі з Hansons Auctioneers.

"І як ця старовинна і безцінна річ могла опинитися на барахолці у Північному графстві Великобританії? Залишається лише здогадуватися", — поділився своїми роздумами Карл Мартін.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції. У повідомленні наголошується, що над дослідженням працювали представники Кентського і Единбурзького університетів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

Також "Знай.uа" писав, українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.