У четвер, 29 листопада, на конференції Асоціації з Вивчення Доісторичного періоду в Музеї Ізраїлю представили світові унікальну кам'яну маску, знайдену на південь від Хеврона. Дослідники припускають, що маска має відношення до культу предків, який розвинувся в той період.

Роні Лупу з Управління Аничностей каже, що маску могли носити під час ритуалів поклоніння предкам.

"Маска унікальна не тільки сама по собі, але і через те, де вона була знайдена. Маска з великою ретельністю витесана з жовтого вапняку. На краях маски просвердлені чотири дірки - можливо, для того, щоб прив'язувати маску до обличчя. Мова йде про дуже високого ступеня обробки, маска симетрична, на ній навіть видно вилиці", - зазначає Лупу.

У середу ізраїльське Управління старожитностей (IAA) повідомили, що рідкісна доісторична кам'яна маска, датується періодом неоліту (9 000 років тому), була виявлена на Південному Західному березі.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Зроблена з рожево-жовтого вапняку, маска у вигляді людського обличчя, має чотири отвори, просвердлені по периметру.

Пані Лупу допускає, що Отвори, просвердлені з боків маски, вказують на те, що її також підвішували, коли виставляли на загальний огляд.

"Камінь добре відшліфований, а риси обличчя ідеальні і симетричні, навіть вилиці. У маски чіткі контури носа і рот з виразними зубами", - сказав археолог Роніт Лупу.

Археолог Омрі Барзілай говорить, що подібні маски асоціюються з періодом аграрної революції, переходом від економіки полювання і збиральництва до осілості і сільськогосподарським громадам, та відповідними змінами в соціальній структурі та ритуально-релігійної активності.

Також фахівці відзначили, що маска була перехоплена підрозділом боротьби з грабіжниками Управління Античності Ізраїлю у злодіїв, які грабують археологічні пам'ятки. Маску, по всій видимості знайшли в районі Пнів Хавер. Всі деталі інциденту до кінця не ясні.

За існуючими даними, світові відомі лише 15 подібних масок, і тільки про дві були точні відомості, де вони знайдені. Інші маски розпорошені по приватних колекціях і їх дослідження практично неможливе. Знахідка вказує на те, що південні пагорби Хеврона в той далекий період були центром виробництва таких масок та релігійної активності в регіоні.

Нагадаємо, дослідникам вдалося виявити напис на стіні будинку, який допоміг назвати точну дату виверження Везувію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні Чорного моря археологам вдалося знайти найдавніший непошкоджений корабель.

Також "Знай.uа" писав, археологи вважають, що знайшли імовірно перстень Понтія Пілата, який був виявлений під час розкопок в Єрусалимі 50 років тому.