Пандемія коронавірусу і повномасштабна війна переконала багатьох у тому, що б там не було, а краще мати під боком маленький городик.

У зв'язку з цим українці взялися до розсади, але не всі знають, як правильно це робити і навіть досвідчені городники обізнані не про всі нюанси. Нижче ми розповімо вам про особливості посадки помідорів у березні 2023 року.

Помідори, фото freepik
Помідори, фото freepik

Деякі дачники сіють розсаду ще в лютому, але для пересадки у відкритий ґрунт такої порослі потрібна тепла і непродувна теплиця, яка є далеко не у кожного. Зокрема, у березні сіють насіння томатів на розсаду, перців та баклажанів.

Сорти томатів ділять на ранньостиглі, середньостиглі та пізні. Вони відрізняються тривалістю плодоношення. Пізньостиглі сорти здатні давати врожай довше, ніж ранньостиглі.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще
  • Ранньостиглі сорти томатів дозрівають приблизно за 50-80 днів.
  • Середньостиглим треба 90-120 днів.
  • Пізньостиглим 120-150 днів.

Виходить: якщо посіяти розсаду помідорів на початку березня, перші плоди можна буде збирати вже наприкінці травня – на початку червня.

Розсада томатів. Фото: YouTube
Розсада томатів. Фото: YouTube

Коли сіяти насіння помідорів на розсаду в березні 2023 року за місячним календарем

Перед посівом на розсаду, дачники зазвичай відбирають найбільше і здорове насіння, дезінфікують його і замочують.

Для замочування та обробки насіння помідорів на розсаду підбирають дні, коли Місяць перебуває у водяних знаках Зодіаку. Найбільш підходять Рак, Риби та Скорпіон. Такі дні ще називають днями Листа. Посаджена в цей період рослина розвиватиметься максимально інтенсивно.

Найсприятливішими днями для замочування насіння помідорів на розсаду за місячним календарем у березні 2023 року будуть: 1-3 березня, 29-30 березня. Трохи менш вдалі дні: 11-12 березня, 20 та 21 березня.

Помідори, скріншот: YouTube
Помідори, скріншот: YouTube

Безпосередньо для посадки насіння томатів на розсаду обирають дні Місяця, що росте. У цей час соки рослин рухаються вгору, зростання та розвиток йдуть інтенсивніше, ніж у інші періоди. Саме в цей час астрологи радять займатися замочуванням та посівом насіння, пікіруванням та пересадкою розсади у відкритий ґрунт.

Для сівби насіння томатів у землю вибирають зазвичай так звані дні Плоду та дні Кореня. Днями Плоду називають дні, які найбільше заряджені на багатий урожай у висаджених рослин. У цей час Місяць перебуває у наступних знаках Зодіаку: Овні, Стрільці, Леві.

Дні Кореня – це дні, коли коріння рослин одержують найбільший захист, значно підвищується їхня приживаність. Міцне коріння – запорука здорового розвитку рослини. Дні Кореня також визначають за знаками Зодіаку, де знаходиться Місяць. І це Козеріг, Телець та Діва.

Найбільш сприятливими днями для посадки насіння помідорів на розсаду в березні 2023 є:

  • Дні Плоду: 4-5 березня.
  • Дні Кореня: 6-7 та 24-25 березня.

Томати. Фото: Youtube
Томати. Фото: Youtube

Нагадаємо, щоб розсада не витягувалась: головні правила правильного поливу.

Раніше ми повідомляли, чому розсада перцю припиняє рости: як правильно доглядати і чим удобрювати рослину.