Дослідники з Техаського університету разом з Центром вивчення перших американців біля струмка Баттермилк-Крик в Техасі натрапили на найдавніші знаряддя праці. Так археологам вдалося знайти 11 копій, якими користувалися люди 13 500 — 15 500 років тому. Про це повідомляє Science Alert.

За словами вчених, знахідка дає нові докази того, що перші люди прибули до Америки раніше, ніж передбачалося раніше.

"Місце, в якому були знайдені інструменти, знаходиться приблизно в 20 кілометрах на північний захід від Остіна, має прісну воду круглий рік, що робить його ідеальним місцем для поселення людей", - розповів Майкл Уотерс, вчений з Техаського університету A&M.

Як повідомив геолог, який займається розкопками, Майк Уотерс, артефакти були "химерними" і "дійсно захоплюючими".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дослідники вважають, що знахідка таких стародавніх знарядь "заповнює деякі прогалини в археологічних звітах про культури Кловіс та історії перших народів Америки".

Близько 13 000 років тому на території США стали з'являтися списи в стилі культури Кловіс, а недавно виявлені знаряддя опинилися на дві тисячі років старше. Такий висновок був зроблений на основі радіовуглецевого датування шарів грунту, де були знайдені кам'яні знаряддя.

11 виявлених наконечників знаходяться в шарі осаду приблизно на 15 сантиметрів нижче ранніх предметів культури Кловіс.

Знайдені наконечники здебільшого менше, ніж наконечники Кловіса, не мають вертикальних жолобків і загострюються до короткого стовбура.

Варто відзначити, що в тій же місцевості вчені знайшли кам'яний наконечник списа, який по технології виготовлення був дуже схожий на артефакти культури Кловіс. Він був зроблений приблизно 14 тисяч років тому, набагато раніше, ніж інші артефакти, характерні для цієї культури.

Нагадаємо, на півдні Німеччини дослідники виявили унікальний добре збережений скелет м'ясоїдною риби, яка жила на Землі близько 150 мільйонів років тому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на розкопках в Пологах групі археологів із Запоріжжя вдалося знайти щось сенсаційне. Вони розрили два кургани, в яких таїлися десять поховань різних часів і культур.

Також "Знай.uа" писав, археологам в Перу вдалося відкопати неймовірні древні статуї, які пролежали під землею близько 800 років.