Археологам подарували унікальні артефакти з шведського озера Відостерн, зокрема меч вікінгів віком 1500 років і брошка III століття. Крім стародавнього меча, було знайдено безліч елементів зброї. Про це повідомляє видання Science Alert.

Меч разом з піхвами, виготовленими з дерева і шкіри. Цікаво, що все це виявила 8-річна дівчинка та її батько Енді Ванечек (Andy Vanecek), який розміщував буї поруч зі своїм будинком, щоб попередити човни, які пропливали повз, про небезпечно низький рівень води.

Так озеро обміліло через сильну літню спеку, що і дозволило виявити зброю, довжина якого становила 85 сантиметрів. Ванечек передав артефакт археологам в музеї міста Йонкопінг.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Археологи вже встигли оцінити знайдені артефакти, імовірно, зброю було зроблено в залізному столітті, який в Північній Європі продовжувався в період з 500 року до нашої ери по 800 рік нашої ери.

Його вік становить 1000-1500 років, і, можливо, він був виготовлений ще до настання епохи вікінгів в 793 році нашої ери. Однак це належить уточнити при подальшому аналізі.

Дослідники продовжують пошуки в озері і виявили інші стародавні артефакти, включаючи брошка. У той же час меч повинен пройти реставрацію та обробку захисними речовинами, перш ніж він буде виставлений в музеї.

Нагадаємо, зарубіжні вчені провели ряд досліджень, в результаті яких їм вдалося розкрити таємницю походження скіфів, сарматів та інших кочівників залізного століття. Відкриття вдалося зробити завдяки ізотопному і генетичного аналізу останків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", групі археологів з Польщі вдалося зробити одне з найважливіших відкриттів. Так дослідники в місцевості Старгород, що в Куявсько-Поморському воєводстві Польщі, знайшли залишки справжнього середньовічного міста.

Також "Знай.uа" писав, днями стало відомо про нове відкритті норвезьких археологів. Під дерев'яними підлогами стародавніх скандинавських церков було знайдено 100 тисяч середньовічних монет і прикрас, які в різні періоди часу туди потрапили.