Солодкий кавун — ласощі, про які влітку мріють майже всі.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяА справа городника – забезпечити кавуну всі умови, щоби той виріс солодким. Як це зробити?
- Вибирайте правильний сорт. Чим пізніше дозріває врожай, тим солодшими будуть кавуни. Одним із важливих моментів у прагненні виростити солодкий кавун є вибір сорту. Якщо ви живете на півдні – вам пощастило! Кавуни люблять сонце, а пізні сорти встигнуть вилежати і набрати солодощі до приходу холодів. Традиційно солодкі сорти – "Холодок", "Мелітопольський", "Херсонський".
- Південь України – улюблене місце всієї баштани. Кавунам тут роздолля, але важливо забезпечити їм сонце, тепло та грамотний полив. Заздалегідь удобріть ділянку - внесіть з осені гній із розрахунку чотири-шість кілограмів на квадратний метр піщанистого ґрунту.
- Сіяти кавуни краще відразу у відкритий ґрунт. Пересадити розсаду може виявитися проблематично через слабке коріння.
- Місця для куща кавуна має бути багато – краще за 4-5 метрів від рослини надати тільки йому. Бур'яни затіняють кавуни, тому з ними треба нещадно боротися. При посадці застосовують рядовий спосіб, залишаючи між рослинами близько метра, між рядами – півтора метри.
- Бережіть кавун від заморозків, а краще накривайте плівкою, якщо є небезпека нічних похолодань. Кавун не любить, коли температура повітря опускається нижче +16 ° С, і добре почувається на спеці.
- Поливати кавуни потрібно не часто теплою водою і тільки доти, поки на кущі не почне рости зав'язь. Слідкуйте, щоб вода не потрапляла на листя. Якщо переборщити з водою, кавуни лопатимуться і болітимуть.
- Формування рослин необхідно проводити шляхом прищипування. Коли зав'язь почне рости, залишайте на рослинах по два-три плоди, прищипнувши за ними батіг над п'ятим-шостим листком.
- Підживлення для кавунів не головне, вони звикли до дієти на бідних грунтах. Однак, якщо рослина погано піднімається, можна підгодувати її коров'яком або курячим послідом. Коли почне формуватися зав'язь, додайте фосфорно-калійні добрива: це прискорить визрівання ягід на тиждень і підвищить їхню цукристість.
- Вчасно зібрати кавуни не менш важливо, аніж вчасно їх посадити. Найсолодший кавун – на піку своєї зрілості. Тому важливо побачити, коли настане цей момент. Нагромадження насолоди у кавуна настає після місяця розвитку плода. Коли розташований біля плодоніжки вусик засохне, кавун настав час збирати. Стукайте по кавуну – чим він дзвінкіший, тим зріліший.
- Терміни зберігання кавунів різняться залежно від сорту. Накопичення цукрів у плодах не зупиняється, а за відповідних умов зберігання навіть триває ще протягом кількох місяців у літніх сортів та трьох-чотирьох місяців у зимових. Зберігати кавуни варто при +2…+3 °С та вологості повітря близько 70 %.
Нагадаємо, що родівці розповіли, як вибрати ідеальну диню: головне - понюхати і знайти смужки.
Раніше ми повідомляли, що його роблять "правильні" бджоли? Дідусь хитрість, як перевірити мед на натуральність.