Нове дослідження вчених вразило весь світ. Так фахівці заявляють, що люди Кам'яного століття, могли навмисне відрізати собі пальці під час певних релігійних ритуалів. До всього іншого, під час церемонії вони могли вживати психотропні речовини, які розширюють свідомість. І швидше за все діяли, як знеболювальне. Про це повідомляє Newsweek.

Таку теорію висунув професор археології канадського Університету Саймона Фразера Марк Коллард, щоб пояснити велику кількість печерних малюнків, на яких руки зображуються не з усіма пальцями. Хоча багато вчених категорично не згодні з такою теорією, вона все ж таки має право на життя і може виявитися справжнім поясненням феномена.

У своєму новому дослідженні Коллард оцінив сотні таких доісторичних малюнків, які були зроблені жителями Західної Європи в епоху Пізнього палеоліту десятки тисяч років тому.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Відомо, що в одному місці у Франції було знайдено 231 малюнок рук. З них 114 не вистачало мінімум фаланги одного з пальців. Зображення рук, схоже, належали різним групам тодішнього суспільства включно з жінками, чоловіками і дітьми.

Руки з відрізаними пальцями вже давно стали визнаною "загадкової особливістю печерних малюнків". Але мало хто з вчених намагався дослідити і пояснити її.

Раніше Вчені висували ряд різних причин браку пальців:

- це свідчення використання мови жестів або систем рахунку.

- обрізані пальці – це наслідок частих випадків обмороження.

- певно, люди навмисне загинали пальці для різноманітності.

Коллард і його команда запропонували нове пояснення: а що якщо пальці умисне відрізали в ході культурологічного або релігійного ритуалу.

Дослідники виявили практику ритуальної ампутації у 121 культурі у всьому світі і проаналізували причини для цього.

Були відкинуті сценарії, за яких ампутація проводилася в ході ритуалів для покарання, вшанування та укладення шлюбу. Адже зібрані дані про печерні малюнки не вписуються в такі версії. Наприклад, серед сучасних суспільств відрізання пальців під час весілля стосується суворо жінок.

На думку вчених, найбільш ймовірно, що люди кам'яного віку добровільно відрізали собі пальці під час релігійних церемоній, пов'язаних з жертвопринесенням або шануванням. Обидві причини спостерігаються в різних культурах і ніяк не прив'язуються до статі або віку.

Нагадаємо, людство має походження від спільних предків, що існували більше 100-200 тис років тому.

Як повідомляв портал Знай.uа, у скельних породах провінції Гуйчжоу, що на південному заході Китаю, виявлені унікальні скам'янілості черепахи з відсутнім панциром.

Також портал Знай.uа писав, що вчені дослідили кілька малюнків і артефактів неандертальців і прийшли до висновку, що, швидше за все, саме вони навчили нас мистецтву.