Ну що ж, можна сказати, що ті, хто дожив до грудня 2022 року – справжні герої. А наші читачі такими завжди були! Незабаром українці зустрічатимуть новий 2023 рік, а це означає, що попереду новорічні свята та застілля з рясно накритими "полянами".

На жаль, часто "свята живота", а іншим словом - переїдання закінчуються здуттями, нетравленнями та іншими проблемами шлунково-кишкового тракту. Спеціально для наших читачів ми зібрали 5 перевірених порад, як уникнути переїдання за великим святковим столом.

Завдяки таким "лайфхакам" можна уникнути негативних наслідків та весело провести свята, насолоджуючись смачною їжею та гарною компанією. Обов'язково візьміть ці поради та запишіть, щоб не забути!

Переїдання за новорічним столом, фото: kurjer.info
Переїдання за новорічним столом, фото: kurjer.info

Почніть застілля із зелених овочів

Популярні новини зараз
ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Як правило, на свята ми ні в чому собі не відмовляємо. Але щоб застілля не обернулося надалі проблемою зі шлунком, заздалегідь подбайте про те, щоб у меню були страви, з'ївши які, ви не відчуватимете докори совісті.

Переконайтеся, що поряд з гострою і жирною їжею, якою часто рясніють святкові столи, ви приготували достатню кількість салатів і зелених овочів - клітковина, що міститься в них, заповнить шлунок і створить відчуття ситості, а значить, не дасть з'їсти зайвого.

Правильно комбінуйте їжу

Одна з головних причин здуття живота - це не тільки обсяг споживаних калорій, але і поєднання продуктів. Іншими словами, ваше самопочуття залежить від того, що і з чим ви їсте.

Так, наприклад, м'ясо погано поєднується з хлібом та іншими борошняними виробами, а яйця – з картоплею та сиром. В результаті їжа перетравлюється дуже повільно і створює тяжкість та неприємні відчуття у шлунку.

Переїдання за новорічним столом, фото: kurjer.info
Переїдання за новорічним столом, фото: kurjer.info

Не нехтуйте допомогою ферментів

Ми всі іноді потребуємо допомоги! Якщо ви заздалегідь знаєте, що на вас чекає рясний стіл і жирна їжа, почніть трапезу з харчових ферментів, які допоможуть вашому організму ефективніше її розщепити і переварити.

Не пийте під час їжі

Дивна порада, правда? З огляду на те, що дієтологи наполегливо радять нам щодня пити не менше 2 літрів чистої води. Але вся справа в тому, що коли ви п'єте під час їжі багато рідини, розбавляєте травні ферменти в шлунку, які потрібні організму для перетравлення їжі.

Так що якщо ви не хочете після застілля відчувати проблеми зі шлунком, випийте як мінімум за півгодини до початку трапези пару склянок води з лимоном - це допоможе не відчувати спраги під час їжі.

Переїдання за новорічним столом, фото: kurjer.info
Переїдання за новорічним столом, фото: kurjer.info

Уникайте продуктів, які довго засвоюються

Травлення — неймовірно енергоємний процес, який триває кілька годин. Легкі продукти, такі як овочі та фрукти, засвоюються досить швидко. А ось щільніші продукти, такі як індичка, можуть перетравлюватися від 1 до 3 днів.

Так що знайте: якщо наступного дня після застілля ви відчуваєте загальну слабкість і тяжкість у шлунку, то, швидше за все, ваш організм досі перетравлює вчорашню їжу.

Нагадаємо, як позбутися випираючого низу живота перед Новим роком: спосіб без спорту і виснажливих дієт.

Раніше ми повідомляли, як схуднути, коли після 18-ти "тягне" до холодильника: дієтологи спростували міф про зайві кілограми.