Сьогодні, 26 квітня 2020 року - 34-а річниця катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф в історії. Футбольний клуб Будівельник з міста Прип'ять зник разом з усім живим у місті.

Будівельник готувався до півфіналу Кубка і чекав переїзду на новий стадіон у квітні 1986 року, коли "Чорнобиль" все змінив. Їх колишній капітан згадує, як прогресивний місто і його футбольна команда прийшли до раптового трагічного кінця.

Вранці в суботу 26 квітня 1986 року вертоліт приземлився на футбольному полі, де гравці команди з Прип'яті готувалися до півфіналу Кубка Київської області проти Машинобудівника з Бородянки. Матч повинен був відбутися в той же день.

Вони спостерігали, як з вертольота вийшли люди в захисних костюмах і з детекторами випромінювання. Коли детектори почали видавати звукові попередження, чоловіки повідомили футболістам, що матч не відбудеться. Саме тоді футболісти дізналися, що на ЧАЕС сталася трагедія.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Команда була сформована з чоловіків, що працюють на будівництві Чорнобильського заводу і міста Прип'яті, за підтримки Василя Кизима, директора з будівництва. Спорт грав важливу роль в радянському суспільстві.

Скромне футбольне поле Будівельника стояло в тіні багатоповерхових будинків. Поле було оточене біговою доріжкою, роздягальня і невеличка дерев'яна трибуна. Стадіон часто був заповнений глядачами, навіть незважаючи на те, що команда була аматорської та виступала на п'ятому рівні радянської футбольної системи.

"У Прип'яті всі любили футбол", - розповідав захисник Олександр Вишневський. – "Дві тисячі жителів постійно приходили дивитися матчі команди".

ЧАЕС відкрилася в 1977 році, а Будівельник з Прип'яті став робочої командою. Наймолодший гравець команди, Валентин Литвин, ще не працював на заводі, так як він вчився в школі. Литвин був одним з шести братів - всі вони гідні гравці - і народився в сусідньому селі Чистогалівка.

"Я пам'ятаю один епізод у дев'ятому класі", - розповідав Литвин Discover Chernobyl. – "Я здавав іспит з алгебри, після якого я повинен був їхати на гру. Наш учитель подивився у вікно, де побачив автобус, повний дорослих чоловіків: "Кого вони чекають?", - запитав учитель.

В 1978 році після закінчення школи Литвин почав працювати на ЧАЕС. Як і більшість гравців Прип'яті, йому виплачували невелике футбольне посібник - 2 рублі 50 копійок за кожен матч на чемпіонат району і п'ять рублів за обласні ігри. Але були і хлопці, яких привозили з інших районів, щоб вони виступали за команду.

Чорнобиль, pxhere

"Їх називали пролісками", - розповідає Литвин. - "Вони, як і квітки, з'являлися тільки пізньої зими. Вони отримували зарплату від електростанції і були зазначені у відомостях, але насправді не виконували ніякої роботи".

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що у зоні ЧАЕС зловили любителів "радіаційного відпочинку".

Як повідомляв портал "Знай.ua", Микола Томенко заговорив про Чорнобиль в день трагедії.

Також "Знай.ua" писав, що 34 роки тому сталася страшна аварія на Чорнобильській АЕС.