Третій Рейх не шкодував грошей на експерименти, які відповідали його ідеологічній програмі, навіть найдивніші. Саме тому німецька любов до собак призвела до курйозних досліджень перед та у часи Другої світової війни - тоді найкращих друзів людини спробували навчити говорити.

Про такі експерименти стало відомо з книги Яна Бондесона "Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities" (Дивовижні собаки: кабінет псячих цікавинок), яка побачила світ у 2011 році.

Навчання собак проходило у спеціальному закладі Hundesprechschule Asra (приблизно перекладається як "школа мови для собак Асра") у місті Лейтенбург, що недалеко від Ганновера. За деякими джерелами, проєкт отримав назву Wooffan SS і був особисто інспірований Адольфом Гітлером.

Гітлер, фото naked-science
Гітлер, фото naked-science

Вважається, що не дивлячись на свою амбітну ціль, особливих успіхів нацистам не вдалося досягти. Деякі собаки демонстрували здатність вистукати правильну відповідь на запитання лапою, але дослідник Бондесон пояснює це так званим "ефектом Розумного Ганса" - явищем, коли очікування і поведінка дресувальника підказує тварині правильну відповідь навіть якщо людина не має наміру вводити публіку в оману.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Родичі Маргарет Шмідт, керівниці Hundesprechschule Asra, заперечують опіку проєкту нацистами і стверджують, що під час війни жінка навіть зазнала переслідувань через те, що її школа не виправдовувала свого існування.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше було виявлено лігво Гітлера в Антарктиді: ЦРУ розсекретило документи Третього Рейху.

Як повідомляв портал "Знай.ua", скарби Гітлера розкопали біля берегів Антарктиди: вчені шукали їх десятиліттями.

Також "Знай.ua" писав, яке майбутнє готував Гітлер для України: Третій Рейх хотів перетворити нас на овочі.