Антрополог Чарльз Голден із колегами знайшли давно втрачену столицю стародавнього королівства майя на задньому дворі мексиканського скотаря. Розкопки цього місця стартували ще в червні 2018 року, пише Phys.org.

Серед головних артефактів - пам'ятники майя. На одному з них виявили важливий напис, що описує ритуали, битви, міфічного водного змія і танець бога дощу. Вони також знайшли залишки пірамід, королівського палацу і майданчики для балу.

Приблизна карта королівства, Фото: phys.org

Цікаво, що корови продовжували пастись, поки вчені працювали. Забезпечення того, щоб тварини не розтоптали розкопки, не впали в глибокі ями або не забруднили робочу зону гноєм, виявилося щоденною проблемою для археологів.

Вчені вважають, що археологічні знахідка була столицею королівства Сак-Ци, розташованого на території сучасного штату Чьяпас на південному сході Мексики. Швидше за все люди там оселилися в 750 році до нашої ери.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Археологи, скрін з відео
Археологи, скрін з відео

Сак-Ци не був наймогутнішим з королівств майя — його залишки скромні порівняно з більш відомими місцями Чичен-Іца і довколишнього Паленке. Однак розкопане королівство все одно є важливим досягненням у розумінні політики та культури стародавніх майя.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, археологи знайшли закляття в 3000-річному саркофазі староєгипетського жерця.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що під християнським собором виявили стіну з людських кісток.

Також портал "Знай.ua" писав, що у тропічних джунглях знайдений доісторичний хижак, якого світ ще не бачив.