У 1998 році школярі вирушили в експедицію у Нью-Мексико. Тоді діти знайшли два неповних скелета. Перший складався з залишків черепа, знайденого Робертом Дентоном в 1997 році, який зараз є старшим геологом Terracon Consultants, і його колегами в басейні Зуни, розташованому в західній частині Нью-Мексико.

Виявлений скелет

Виявлений скелет

Другий, більш повний зразок був виявлений в 1998 році доктором Стерлінгом Несбиттом і його наставником Дугом Вулфом. Стерлінг вже тоді захоплювався палеонтологією, а незабаром присвятив їй своє життя. Скам'янілість була поруч із кістками інших динозаврів, останками крокодилів, ссавців, черепах, ящірок і риб. Вчених вразило те, у наскільки гарному вигляді зберігся кістяк.

Доктор Стерлінг Несбітт

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Стерлінг Несбітт

Спочатку фахівці вирішили, що знайдені останки належать велоцираптору з сімейства дромеозаврид. Після цього в Азії були знайдені далекі родичі Ти-Рекса, такі як Dilong Paradoxus, наприклад. Це підштовхнуло вчених переглянути свої висновки.

Доктор Стерлінг Несбітт

Стерлінг Несбітт

З 1998 по 2006 рік останки динозавра зберігалися в Аризонском музеї природної історії в Мезі. Починаючи з 2006 року, Несбітт вивчав скам'янілості на різних посадах і в різних установах Іллінойсу, Техасу, Нью-Йорка і Блексбурга, переїжджаючи з місця на місце зі знахідкою. В результаті йому вдалося з'ясувати, що виявлений скелет належить родичу Тиранозавра Рекса, довжина якого становить усього 270 сантиметрів. Він бродив по нашій планеті приблизно 92 мільйони років тому. Динозавр отримав назву Suskityrannus hazelae.

Suskityrannus hazelae

Все тіло тварини було трохи довше за череп дорослого Тиранозавра. Вчені вважають, що Suskityrannus hazelae важили від 20 до 40 кілограмів, у той час як типовий дорослий Ті-Рекс важив приблизно 9 тонн.

Певно, його раціон складався з м'яса, як і раціон великого родича. Швидше за все, цей динозавр полював на дрібних тварин. Дослідники встановили, що до моменту смерті Suskityrannus hazelae прожив не менше 3 років.

Suskityrannus hazelae

Вчені вважають цю знахідку неймовірно важливою, адже вона дає уявлення про еволюцію тиранозаврів перед тим, як вони стали найбільш впливовим видом на Землі. Вона пов'язує менших і старших тираннозавроїдів з Китаю і Північної Америки з більш великими тираннозавроїдами, що існували до повного вимирання непташиних динозаврів.

Динозавр

Читайте також: вчені визначили, як виглядали хижаки-немовлята, тиранозаври виявилися няшками.

Нагадаємо, вчені натрапили на найдавнішого смертоносного ящера нашої планети. Він володів значним набором гострих іклів і сильними задніми лапами.

Раніше портал "Знай.uа" розповідав: незвичайна знахідка допомогла описати зовнішність найдивніших динозаврів, вони мали пір'я, дзьоб і гігантські кігті.