В африканській Республіці Танганьїка, яка була розташована на території сучасної Танзанії, в 1962 році відбулося неймовірно дивне явище. Його досі не можуть пояснити. Вчені називають його психічної епідемією або масовою істерією.

Епідемія сміху

Все почалося в селі Кашаша 30 січня. Три учениці місцевої християнської школи-інтернату для дівчаток посеред уроку раптово почали сміятися. Вони робили це зовсім не через жарти або гарний настрій, а явно мимоволі. Не пройшло і 60 хвилин, як в стінах навчального закладу безконтрольно реготало 95 з 159 учениць віком від 10 до 17 років. На вчителів та інших дорослих сміх із незрозумілих причин не поширювався.

Місце, в якому почалася епідемія

Деякі вихованки перестали сміятися через кілька годин, а інші підлітки безперервно реготали близько 14 днів. Після такої дивної події школу довелося закрити, але все тільки почалося.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Епідемія сміху

Так звана епідемія сміху дуже швидко поширилася по довколишніх містах і селах. Масова істерія практично дійшла до сусідньої Уганди. Кількість підлітків, які почали сміятися ні з того ні з сього, збільшилася до більше тисячі. Через епідемію тимчасово закрили кілька десятків шкіл.

Епідемія сміху

Очевидці розповіли, що це видовище було неймовірно божевільним і сюрреалістичним. Незважаючи на те, що діти голосно реготали на весь голос, їх очі були сповнені болю. Підлітки пручалися, коли дорослі намагалися їх утримати. Вони заспокоювалися лише тоді, коли повністю вибилися із сил. Неймовірно, але навіть після цього багато хто продовжував сміятися. Цей іронічний сміх нагадував відчайдушні схлипи. Коли діти приходили в себе, то погано розуміли, що сталося. Найчастіше вони просто відмовлялися про це говорити.

Масова істерія у підлітків

Виходячи з різних даних, масова істерія тривала від півроку до 2 років. Вона закінчилася так само раптово і незрозуміло, як і почалася. На думку ортодоксальних вчених, епідемію могла викликати вірусна інфекція, масовий психоз чи бажання дітей звернути на себе увагу. Але багато хто вважає, що даний феномен має містичне пояснення. Коли епідемія почалася, місцеві шамани прийшли висновку, що підлітки одержимі злими силами. Знахарі намагалися проводити спеціальні ритуали з вигнання нечисті, але вони виявилися безрезультатними.

Епідемія сміху

Нагадаємо, загадкова історія сталася в невеликому містечку Франції Пон-Сент-Еспрі у 1951 році. Вчені досі не можуть дати однозначну відповідь, що ж це було насправді.

Як повідомляв портал "Знай.uа", як страшна чума Юстиніана змінила життя європейців.

Читайте також дивну епідемію 1518 року, яка занапастила 400 чоловік, люди танцювали до останнього подиху.