Вчений Шеннон Ташингем з Вашингтонського університету зі своїми колегами проаналізував 12 фрагментів курильних трубок, знайдених при розкопках у чотирьох різних місцях в штаті Вашингтон на північному заході США, де історично жили племена мисливців-збирачів Не-Персі.

Вік трубок був від 2,5 тисячі років до нашої ери до початку 1900 років нашої ери.

Дослідники проаналізували осіли на трубках речовини для того, щоб знайти сліди нікотину. Результати дослідження опубліковано журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Так у восьми трубках вдалося виявити сліди нікотину. Вони виявилися як у новій трубці початку 20 століття, так і трубках, що датуються 500 роком до нашої ери, то є приблизно за 1300 років до того, як у регіоні з'явилися європейці.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Найстаріший зразок, старше 2,5 тисячі років, також містив сліди нікотину. Вчені припускають, індіанці використовували і культивували місцеві види тютюну.

До речі, результати повністю суперечать уявленням про регіон, де тютюн вважався введеним в культуру європейськими торговцями. До тогож ж, це саме тривале безперервне свідоцтво куріння тютюну в одному місці, підтверджене дослідженнями.

Так індіанці Не-Персі, що жили на північному-заході Північної Америки, курили місцеві рослини під час ритуальних практик, в тому числі тютюн вже за дві з половиною тисячі років до нашої ери, хоча раніше вважалося, що тютюн на північно-заході США з'явився після приходу туди європейців. Адже до дотепер вважалося, що основним ритуальним рослиною, яке курили в трубках або бамбукових сигаретах була мучниця, хоча кілька видів дикого тютюну росли в цих місцях.

Зазначимо, нікотин присутній в людської історії вже тисячі років. Є припущення, що тютюн був першою одомашнененою рослиною в Америці.

А близько 8 тисяч років тому в Андах почалося його вирощування. Довга селекція призвела до появи тютюну з великим вмістом нікотину і з більш великими листками, ніж були у диких предків.

До речі, більшість тютюнових компаній частенько використовують у рекламі сигарет образ американських індіанців, однак, до цього не було точних даних про те, що індіанці курили тютюн до початку торгівлі з європейцями.

Нагадаємо, коли з'явився звичай пити какао.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", поряд з какао і тканинами майя використовували в якості грошей стандартизовані за розмірами брикети солі.

Також "Знай.uа" писав, археологи з'ясували, яких морських тварюк любили їсти середньовічні англійці.