Кліщі можуть нести багато хвороб від боррелиоза до енцефаліту.

У лікарів запитали, яких наслідків може призвести укус кліща, навіть якщо його витягли з тіла. Перевірити здоров'я після укусу обов'язково. Про наслідки розповідає лікар-невролог Володимир Костенко.

За його словами, через

Кліщ, скріншот: YouTube
Кліщ, скріншот: YouTube

Місяці чи навіть рокам може постраждати нервова система: розвивається таке грізне захворювання мозку, як серозний менінгіт чи енцефаліт. Якщо у людини виник головний біль, світлобоязнь, порушилася чутливість, потрібно одразу звертатися до лікаря, а не чекати, поки саме минеться.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Також інфекція може призвести до небезпечних змін у спинальній рідині, які призведуть до запалення не тільки у спинному мозку, а й у нервових корінцях. Можлива і нейропатія лицевого нерва. Людина, нічого не підозрюючи, працювала чи відпочивала на дачі чи в селі, а в неї раптово перекосило обличчя.

Кліщ. Фото: Youtube
Кліщ. Фото: Youtube

Через інфекцію часто страждають суглоби. Випадки хвороби Лайма вперше описані в 1975 в американському місті Лайм (штат Коннектикут). Багато дітей раптом почали турбувати колінні суглоби. Лікарі припускали, що це ювенальний ревматоїдний артрит, а причиною виявився бореліоз.

Нагадаємо, що більше не буде ран від чухання: як швидко вгамувати свербіж після комариного укусу тим, що є вдома.

Раніше ми повідомляли, що комарів відлякає, але й вам нашкодить: чим небезпечні фумігатори і як правильно їх використовувати.