Дослідники після ретельного вивчення муміфікованих трупів жителів Гренландії зробили висновок, що харчування, багате омега-3 жирними кислотами, не вберегло їх від смертельної хвороби судин. У мумій стародавніх жителів Гренландії вчені виявили ознаки атеросклерозу.

Дослідники з медичної організації Ascension Healthcare в Мілуокі вивчили чотири мумії інуїтів, взятих з колекцій Музею археології та етнології Пібоді в Кембриджі. Вчені поставили собі за мету дізнатися, як харчування, характерне для мешканців даного регіону, впливало на їх здоров'я, зокрема на стан їхніх судин.

Мумія, фото: CC BY
Мумія, фото: CC BY

Результати дослідження були опублікованої в статті JAMA Network Open, де вчені описали спосіб життя інуїтів, який був типовим для стародавніх мисливців. Традиційною здобиччю для них були риба, птахи, морські ссавці, а також карібу. Через велику кількість риби їхня дієта, на думку вчених, ймовірно, була багата омега-3 кислотами.

Та попри таке меню, у трьох з чотирьох мумій була виявлена так звана кальцифікована атерома — скупчення бляшок жирової речовини в артеріях. Така ситуація характерна для людей з атеросклерозом. Дослідники зробили висновок, що дієта і фізична активність не можуть гарантувати здорові артерії.

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Нагадаємо, раніше вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів, які пили кров динозаврів

Як повідомляв портал "Знай.ua", Середземне море поховало у своїх водах корабель римлян: античного "велетня" знайшли через 2000 років

Також "Знай.ua" писав, що святе сховище 10 божих заповідей відкрилося людству: ось де востаннє бував Мойсей