Британські учені знов досліджували камені Стоунхенджа, в результаті чого зробили припущення, що стародавня споруда могла бути огорожею будинків неоліту, в яких проживали аристократи того часу. Про це пише Live Science.

На думку професора археології Університету Саутгемптона Джоша Полларда, будинок з'явився в епоху раннього неоліту. Попередні дослідники не приділяли цьому об'єкту уваги, приймаючи його за пізню споруду середньовічного періоду.

Відомо, що дослідники використовували радар, за допомогою якого проаналізували грунт в декількох десятках кілометрів від давньої споруди.

У Ейвбері, де і пройшло дослідження землі, теж знаходяться кам'яні круги, що нагадують Стоунхендж і є його ровесниками. Процес сканування показав, що всередині кіл колись розташовувалося житло з каменю значних розмірів, побудоване близько 3700 року до Різдва Христового.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

"Ми в змозі побачити ехо будь-якого будинку з точки зору щільності артефактів в навколишньому ґрунті, і якщо цей будинок також був монументалізований оточуючим квадратним мегалітичних оточенням, ми повинні це побачити", — сказав виданню професор археології Лестерського університету Марк Гіллінгс.

Не виключено, що в такому приміщенні жили люди з високим статусом. Спочатку будинок оточував дерев'яний паркан, але пізніше його знесли і поставили кам'яний, а ще пізніше кола. Всередині каменю вчені знайшли знаряддя і посуд часів неоліту.

"Здебільшого люди не жили в гарних, міцних дерев'яних будівлях такого роду, — сказав професор Джош Поллард. Таким чином, люди, що населяли ці будівлі, були, можливо, більш високого соціального статусу, ніж решта населення".

Зазначимо, Стоунхендж — це древній мегаліт, розташований на півдні Англії, в районі Солсбері, в 130 км від Лондона. Це комплекс з 30 грубо обтесаних величезних стовпів і плит з каменю, поставлених один на одного в концентричних колах.

Нагадаємо, незвичайні місця, походження яких неможливо пояснити. Вчені виявили загадкові будови з унікальною конструкцією, оформленням і функціями.

Як повідомляв портал "Знай.uа", загадкова клинопись розкрила таємницю стародавнього міста.

Також "Знай.uа" писав, що ховається в шостому сховищі храму Падманабхасвамі, двері якого зачинені ось уже 4000 років.