Через 65 років після смерті радянського вождя не вщухають суперечки про те, як це було. Існують офіційні документи, а також свідчення очевидців. Що сказано у висновку і чому виникали різні теорії? Що вважають дослідники про можливості змови, пише anews.

В СРСР багато було покрито таємницею, але сьогодні найскладніше відновити історичну правду саме сталінської епохи.

За даними, які і на сьогодні прийняті як офіційні (оскільки ніким доказово не спростовані), Сталін помер 5 березня 1953 року в 21 годину 50 хвилин від наслідків важкого інсульту на фоні гіпертонічної хвороби та атеросклерозу. Обширний крововилив в мозок сталося ще ввечері 1 березня, воно спричинило параліч правої половини тіла, втрату мови, потім стабільну втрату свідомості. Вождю було 74 роки.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Медичні записи про останні дні хворого та результати розтину були представлені Федеральним архівом на виставці 2003 року, присвяченій 50-річчю закінчення сталінської епохи. Роком раніше професор Московської медичної академії імені Сеченова Олександр Недоступ, вивчивши документи, уклав, що сумніватися не варто, ніщо в них не дає підстав підозрювати, що Сталіна могли вбити або прискорити його смерть.

Тим не менше фінал настільки одіозної особистості, як і раніше викликає суперечки серед науковців, істориків і публіцистів. Вони вказують на безліч дивацтв і упущень, плутаються в суперечливих повідомленнях преси та спогадах людей з оточення правителя. Змова і вбивство багатьом бачаться більш логічними, ніж природна смерть.

Готували змову?

Найпопулярніші теорії – про отруєння і двійника. Наприклад, відомо, що Йосип Віссаріонович переніс фатальний удар і помирав на так званій "ближньої дачі" в Кунцево (тоді це було Підмосков'ї).

Дезінформацію пустили, щоб не розкривати секретний стратегічний об'єкт – написали, ніби Сталін "перебував у Москві в своїй квартирі". Це дало привід запідозрити, що його ще тоді вбили у Кремлі, а всі наступні дні розігрували виставу з двійником на дачі.

А ось що дійсно схоже на змову, так це нерасторопная реакція оточення. Впавши на підлогу після інсульту, нерухомий і втратив мова вождь пролежав у кімнаті близько 5 годин, поки не був виявлений охоронцем.

Позаду Сталіна, зліва направо: Хрущов, Маленков, Берія, Молотов. 1945 р. Архів РІА Новини

У цілому, дослідники схиляються до думки, що Сталіна ніхто не вбивав. Швидше за все, йому просто не завадили померти.

Нагадаємо, 80 років тому Нільс Бор зробив відкриття, яке назавжди змінило світ.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у 1867 році саме пацифіст Альфред Нобель запатентував динаміт.

Також "Знай.uа" писав, в Польщі вперше стали використовувати нафту для освітлення вулиць. Нафта надходила з району Карпат.