Жива мумія Хамбо-лами Даші Доржо Ітігелова потрапила першою в руки вчених. Саркофаг був відкритий в Іволгинському дацані. Відомо, що для буддистів ця мумія є святинею.

За існуючими відомостями, 15 червня 1927 року у віці 75 років XII Пандіто Хамбо-лама Даша-Доржо Ітігелов сів у позу лотоса і зібрав учнів. Він попросив їх прочитати молитву-побажання для померлого. Після цього він пішов у нірвану.

Пандіто Хамбо-лама Ітігелов (Даші Доржо Ітігелов) був лідером буддистів Східної Сибіру з 1911 по 1917 роки. У 2002 році кедровий куб з останками Ітігелова, згідно з його заповітом, підняли на поверхню і доставили до Іволгинського дацан.

Вважається, що Хамбо-лама не мертвий, а знаходиться в глибокій медитації. Після поховання на його тілі не знайшли ознак тління, чоловік так і залишився в позі лотоса, в якій він медитував, йдучи з життя.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У нього виявили всі ознаки живого тіла: еластичну шкіру без будь-яких ознак гниття, збереглися на місці ніс, вуха, очі (вони закриті), пальці рук. У нього гнулися все суглоби, включаючи найдрібніші на пальцях. Відмінно збереглися зуби, волосся, вії, брови. Тіло залишається в сидячому положенні без будь-яких пристосувань або підтримок.

Більш того, в 2016 році камери відеоспостереження нібито зафіксували пересування мумії глави буддистів Східного Сибіру Хамбо-лами Ітігелова. З цього приводу буддисти навіть пропонували зробити неробочим день, коли камери зафіксували рух померлого.

Але нещодавно стало відомо про виявлення ще однієї "живої мумії" в провінції Сонгінохайрхан Монголії. Чоловік також перебував у позі лотоса. Існує теорія, що він також перебуває в глибокій медитації. Деякі вчені висунули теорію, що знайдено вчителя Даші Доржо Ітігелова.

Спеціальна комісія склала висновок про те, що бальзамація і консервація тіла не проводилася ні в першому, ні в другому випадку. Пояснити дивний феномен "живої" мумії вчені так і не змогли.

Зараз тіло Хамбо-лами зберігається у спеціально побудованому палаці.

Нагадаємо, Розалія Ломбардо – маля з янгольським личком, яка зачаровує своєю красою, навіть будучи мумією.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група дослідників з Нью-Йоркського університету на чолі з Анжелікою Кортелс вивчила зразки мумії, так званої Maiden, "Дівиці".

Також "Знай.uа" писав, у 1997 році в прямовисній скелі на березі озера археологи виявили мавзолей з сотнями мумій. Тепер вони зберігаються в музеї Леймебамба, розташованому неподалік.