Розібратися в історії і походженні майя складно. Спасибі забобонним іспанським конкістадорам — вони спалили майже всю писемну історію, прийнявши бібліотеку за дивні чарівні символи.

Вижили тільки три документи: Мадрид, Дрезден і Париж, які названі в честь міст, куди зрештою потрапили. На сторінках цих кодексів описані древні міста, полеглі від землетрусів, повеней і пожеж.

Ці міста не розташовані в материковій частині Північної Америки — є смутні натяки, що вони були десь в океані.

Одне з тлумачень кодексів свідчить, що майя прийшли з того місця, яке зараз (і у час їх розквіту) зникло під водою, їх навіть приймали за дітей Атлантиди.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Цивілізація почала формуватися в предклассичну еру (2000 р. до н. е. — 250 р. н. е.), більшість її міст досягли піку свого розвитку в класичний період (250—900 рр. н. е..).

2000-х тисячний рік до нашої ери. Цифра настільки велика, що здається абстрактною. У ті часи у віддалених місцях планети все ще зустрічалися доісторичні звірі, а на території Мезоамерики вже зародилася неймовірно потужна культура майя.

Письмо, математика, архітектура, астрономія — вчені лише припускають, як могла з'явитися така розвинена цивілізація.

Майя будували кам'яні міста, багато з яких були покинуті задовго до приходу європейців, інші були заселені і після.

Першими розвинулися міста-держави. Досить швидко вони злилися в імперію, так зване Стародавнє царство. Час великої Чичен-Іца, Тулума, Паленке і таємничого результату жителів мегаполісів.

Цивілізація майя склалася на Мексиканському півострові Юкатан і гірської Гватемали. В області майя склалися три великі мовні групи: юкатекская, цельтан і киче. На початку 1000 рр. кіче являли собою найбільш могутнє об'єднання майянських племен.

Перший сонячний (і дуже точний) календар з'явився у майя ще в 400 році. Приблизно в ту ж пору вибудовується Теотіуакана — величезний місто, що мав вплив на всю Мезоамерику.

У Кодексі майя є непрямі свідчення того, що вони були мореплавцями - підводні міста. Можливо, майя навіть припливли в Америку з Азії.

Коли майя тільки-тільки з'явилися як цивілізація, на континенті приблизно в тих же місцях існувала розвинена цивілізація ольмеків, і майя, по всій видимості, взяли від них багато - шоколадні напої, гру в м'яч, ліпку з каменю і шанування богів-тварин.

Звідки на континенті взялися ольмеки, теж незрозуміло. Але куди більше збиває з пантелику те, куди вони поділися: цивілізація залишила по собі мезоамериканські піраміди, колосальні кам'яні голови, що призвели до думки, що самі ольмеки могли бути гігантами.

Криза і падіння цивілізації так само загадкові, як і її поява. Передбачається, що причиною краху майя стали кліматичні зміни, але це ще належить довести.

Нагадаємо, цим моторошним богам поклонялися люди стародавнього світу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені Бингемтонського університету в США пояснили, як аборигенам острову Пасхи вдалося встановити на голові статуй моаї кам'яні капелюхи вага яких становить мйже 12 тонн.

Також "Знай.uа" писав, у Мексиці під пірамідою Місяця, яка знаходиться в місті Теотіуакан виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків.