Прадавній Єгипет зберігає ще чимало таємниць, проте вчені всього світу роблять все можливе, щоб їх розгадати. Увага сучасних істориків буквально прикута саме до єгипетським мумій, адже хто знає, які ще загадки можуть приховувати ці добре збережені мерці.

Так, наприклад, раніше в надії дізнатися, від чого помер дві тисячі років тому житель стародавнього Єгипту, медики лікарні Краус провели комп'ютерну томографію. Мумія зберігалася в Публічній бібліотеці Казеновия, штат Нью-Йорк, США.

Нажаль, технології не дозволили отримати детальні відомості. Між тим за минулі десять років кількість детекторів у томографів зросла з 16 до 320, що і дозволило знову заговорити про дослідження даної мумії.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Як зазначили вчені, мумію по імені Хен в 1894 році помістив в Публічну бібліотеку Казеновия благодійник Роберт Хаббард. Раніше він придбав її в Єгипті. Вік знахідки складає приблизно дві тисячі років.

У мумії довга і багата історія. До 2006 року вчені припускали, що перед ними єгипетська принцеса, потім цю версію спростували. Крім статі і соціальної приналежності дослідників також завжди цікавили багато інших деталей, зокрема причина смерті.

Зараз медики нью-йоркській лікарні Крауса застосували повну комп'ютерну томографію для вивчення дивного "пацієнта". До свого здивування фахівці діагностували у мумії рідкісну пухлину на малогомілковій кістці — довгої тонкої трубчастої кістки гомілки.

Як вважають фахівці, йдеться про злоякісну пухлину. Стародавні єгиптяни не вміли скільки-небудь ефективно протистояти раку. Вчені виявили сліди хірургічного втручання і не виключають, що чоловік помер під час невдалої операції.

Дослідники стверджують, що дане відкриття може допомогти вченим більше дізнатися про злоякісні пухлини, від яких страждали жителі Давнього Єгипту, а також про методи, які використовували єгиптяни для боротьби з такими захворюваннями.

Експерти підсумували, що попереду їх чекає ще багато роботи, і робити остаточні висновки щодо мумії на ім'я Хен ще рано.

Нагадаємо, від чого вмирали фараони стародавнього Єгипту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", донині археологи знаходять малюнки і скульптури найдавніших богів, і деякі артефакти виглядають жахливо страшно і здаються нереальними.

Також "Знай.uа" писав, історію кішки в давньому Єгипті.