На південному сході Норвегії археологам вдалося виявити кладовище вікінгів і поховальний 20-метровий корабель на глибині півметра.

Цю інформацію повідомили на сайті Норвезького інституту культурної спадщини.

Як розповіли дослідники, корабель був знайдений за допомогою спеціально створеного георадара. Завдяки йому вдалося оцінити масштаб корабля і його форму, не проводячи розкопок. Також вчені зрозуміли, що нижня частина судна вікінгів залишилася цілою.

Археологи повідомили, що поховання були виявлені у сільськогосподарському районі, а курган, під яким знаходився корабель, давно був зораний.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

В Норвезькому інституті культурної спадщини відзначили, що були знайдені сліди ще не менше восьми курганів.

Зараз дослідники не планують розкопувати виявлений корабель, однак мають намір провести роботи для складання детальної карти поховань і оцінки їх стану.

Нагадаємо, дослідники-археологи виявили всередині мініатюрної гробниці, в середині того, що раніше було розрослася римською віллою, тіло 10-річної дитини, яка померла понад 1500 років тому. Скелет лежав на боці, його рот наповнений вапняковим каміння розміром з велике яйце.

Дослідники вважають, що дитина, чия підлога досі невідомий, помер після смертельної спалахи малярії. Вважається, що смертельна хвороба охопила суспільство в п'ятому столітті, яке населяло цей маленький середньовічне місто на пагорбі, приблизно в 60 милях на північ від Риму.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", ще у квітні 2016 року в перуанському Карале археологи знайшли муміфіковані останки жінки, похованої близько 4,5 тисяч років тому. Мумія перебувала в непошкодженій гробниці на території Асперо — стародавньому прибережному риболовецькому поселенні.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що культура стародавнього Єгипту найбільш вивчена серед інших цивілізацій старовини. Єгиптологам вдалося вивчити і дізнатися багато чого про те, як єгиптяни жили, і як вони вмирали.