Масштабне дослідження провели вчені з США в результаті чого розгадали чергову таємницю загадкового острова Пасхи. За словами американських археологів, жителі острова Пасхи навчилися добувати прісну воду з океану. Про це повідомили на сайті університету Бінгемтон.

Відомо, що на острові практично не було річок і озер, тому спосіб, яким прадавні люди забезпечували себе питної, прісною водою, довгий час залишався загадкою.

Як говорить співавтор дослідження Карла Ліпо (Carl Lipo), який протягом 20 років вивчає побут рапануйців (корінних жителів острова Пасхи), пористо-вулканічний ґрунт швидко поглинув дощову вологу, а дрібні озера не могли забезпечити достатню кількість води.

Експерти заміряли рівень вмісту солі на узбережжі в результаті чого дізналися, що вона була придатна для вживання.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Грунтові води спускаються схилом до океану. Під час припливів потік прісної води йде прямо в море. В результаті люди могли використовувати ці джерела для збору придатної для вживання води", — розповів Ліпо.

Запису дослідників XVIII століття також підтверджують цю гіпотезу. Тоді вчені стверджували, що рапануйці нібито пили морську воду. На основі проведених досліджень фахівці планують перевірити, чи є зв'язок з місцем розташування джерел прісної води і моаї — статуй у вигляді величезних людських голів, розташованих на усічених до пояса тулубах.

Нагадаємо, група археологів з Музею Ізраїлю в Єрусалимі прийшла в захват від власної знахідки – вона виявила унікальну і загадкову постать царя, якому поки не знайшла опису в біблійній Книзі Царів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені Бингемтонського університету в США пояснили, як аборигенам острова Пасхи вдалося встановити на голові статуй моаї кам'яні капелюхи ("пукає") вагою до 12 тонн.

Також "Знай.uа" писав, дослідники намагаються розгадати таємницю незвичайних кам'яних об'єктів, розміром з будинку, які знаходяться посеред лісу на Житомирщині. Вчені ніяк не можуть зрозуміти, що роблять гігантські камені на абсолютно рівній частині лісу.