Держава Інь, також відома як держава Шан, виникла близько 1600 року до нашої ери. Однак ще в 1936 році археологи виявили древнекитайское поселення, яке назвали Лянчжу, яке розташовувалося в дельті річки Янцзи, в 160 кілометрах на захід від Шанхаю, в провінції Чжецзян.

У 1986 році були проведені розкопки поховань, при яких вчені виявили могили, де були поховані представники знаті. Це свідчило про існування чіткого відмінності між класами. Результати датування показали, що вік поховань досягав 4800-5300 років.

Так археологи з Китаю і Великобританії прийшли до висновку, що до держави Інь, яке вважається першим древнекитайским державним утворенням, існувала древня розвинена цивілізація.

Її представники були здатні споруджувати складні інженерні споруди, що захищають великі міста від повеней.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

У статті, опублікованій в журналі Antiquity, автори провели огляд недавніх археологічних відкриттів, пов'язаних з нещодавно виявленої культурою Лянчжу.

Пізніше археологи знайшли складну систему платформ та фортифікаційних укріплень, призначених для захисту поселення від повеней. Ширина міської стіни, за оцінками, була не менше 20 метрів, а висота місцями досягала чотирьох метрів.

Таким чином, поселення Лянчжу виявилося одним з найбільших міст часів пізнього неоліту. Тут також була система водопостачання, яка використовується для зрошення сільськогосподарських угідь. Стародавні китайці створили систему гребель і штучні водні резервуари, загальний обсяг яких сягав 50 мільйонів кубічних метрів.

Вчені також відзначають, що вік дамб у селища Пін'яо становить від 4,7 до 5,1 тис. Років. Вони розташовуються на захід від розкопаного давнього міста і формують три водойми загальною площею 11,4 кв. км.

Науковий співробітник археологічного інституту Академії суспільних наук Китаю Лю Цзяньго провів дослідження групи дамб за допомогою ГІС-технологій і прийшов до висновку, що вони були побудовані для захисту від повеней, викликаних щорічними тайфунами. За його твердженням, система дамб здатна протистояти повені, небаченого за масштабом за останні сто років.

Варто відзначити, культура Лянчжу характеризувалася створенням нефритових і жадеітових виробів, в тому числі прикрас, сокир, дисків бі і циліндрів цу. Вважається, що ці артефакти служили відмітними ознаками знаті, оскільки їх виявляли тільки всередині певних могил.

Таким чином, вважають дослідники, існує три лінії доказів, які підтверджують те, що культура Лянчжу була складним державним утворенням, незважаючи на відсутність писемності.

До них відносяться:
- розміри міста;
- наявність інженерних споруд;
- створення складних артефактів.

Нагадаємо, загадка стародавньої китайської культури Саньсиндуй.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Азія вміє дивувати, як приємно, так і не дуже. Мабуть, флагманом різного роду тілесних утіх є Японія. Пересічному європейцю деякі традиції цієї частині світу здаються абсолютно дикими, але для азіатів вони є невід'ємною частиною культури.

"Знай.uа" писав, дізнайтеся про неймовірні дивацтва Піднебесної.