Спелеологи з Росії, Франції і Швейцарії під час експедиції на території гірського масиву Чульбаір в Узбекистані виявили в районі глибокої печери Бій-Булок кілька ланцюжків слідів динозаврів. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Основна мета експедиції полягала в об'єднанні печер Бій-Булок і Олександра Вишневського в одну масштабну карстову систему.

Проте в ході проведення цих робіт фахівці випадково наткнулися на ланцюжки слідів динозаврів.

"Завершилася міжнародна експедиція на південь Узбекистану, на плато Чульбаір, в ній взяло участь 25 спелеологів з Росії, Франції і Швейцарії. Нами було продовжено дослідження печери Бій-Булок і печери імені Олександра Вишневського з метою їх об'єднання в єдину гігантську карстову систему. Також ми виявили кілька ланцюжків слідів динозаврів над печерою Бій-Булок, на цьому масиві ми цілеспрямовано шукали їх кілька років, і в цьому році виявили, можна сказати, випадково", – повідомив керівник експедиції, голова Єкатеринбурзького клубу спелеологів Вадим Логінов.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Раніше вони намагалися виявити їх присутність у цій печері, але всі спроби виявилися марними, тому нещодавнє відкриття стало цінним "побічним ефектом" експедиції. Крім того, спелеологи знайшли нові ходи, що перевищують два кілометри в довжину, а також визначили три ведучих напрямки, придатних для подальших робіт по з'єднанню печер.

Один з напрямків є просторою галереєю, що з'єднує верхні і нижні поверхи двох печер.

"Один з найцікавіших напрямів представляє з себе велику нову галерею, яку почали досліджувати вже в останні дні експедиції. За нашим припущенням, галерея з'єднує нижні поверхи печери Вишневського і верхні поверхи печери Бій-Булок", - пояснив Логінов.

Нагадаємо, група археологів в Запоріжжі на розкопках в Пологах знайшли сенсаційну знахідку. Розкопавши два кургани археологи знайшли десять поховань різного часу і культур. За даними дослідників, поховання датується третім тисячоліттям до нашої ери і відноситься до бронзового віку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", гігантопітек — це вимерлий рід мавп які існували з дев'яти мільйонів років до ста тисяч років тому на території сучасного Китаю, Індії і В'єтнаму.

"Знай.uа" писав, у Китаї в скельних породах в провінції Гуйчжоу дослідники виявили скам'янілості прадавньої черепахи, у якої не було панцира на спині і пластрона, що захищає живіт.