Мері Уолстонкрафт Годвін, що прославилася пізніше під прізвищем чоловіка, народилася в Лондоні, в сім'ї відомої феміністки того часу, викладачки та письменниці - Мері Уолстонкрафт.

Рідко кому з творчих людей вдається залишити після себе такий твір, який стане не просто знаменитим, а, буквально, знайомий кожному. Англійська письменниця Мері Шеллі увічнила себе написавши роман "Франкенштейн, або сучасний Прометей".

Цікаво, що його вісімнадцятирічна Мері Шеллі написала на спір, уклавши парі з Джорджем Байроном і своїм чоловіком.

Батьком майбутньої письменниці був не менш знаменитий в королівстві філософ і журналіст Вільям Годвін, який дотримувався анархістських і атеїстичних поглядів. Через кілька днів після народження дитини мати Мері померла.

Популярні новини зараз
Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Батько, через деякий час одружився знову, постарався дати дочці чудову освіту, що в ті часи було досить рідкісним явищем для дівчат. У віці шістнадцяти років Мері познайомилася з Персі Шеллі, коли поет зі своєю першою дружиною відвідали лондонський будинок Годвіна. Вони закохалися і вирішили втекти до Франції.

Але батько Мері не стерпів вчинку дочки і відмовився спілкуватися. Тоді розрадою для Мері стала творчість. Персі, який тішився, що його обраниця здатна "відчувати поезію і розуміти філософію", намагався її підтримати.

Разом з тим, до Мері Шеллі поступово прийшло розуміння того, що її чоловік вірний своїм ідеалам вільного кохання. І всередині у нього завжди буде зберігатися конфлікт з прагненням до "справжнього кохання", якому він присвятив так багато віршів. У січні 1816 року у Мері Шеллі народився син, якого назвали Вільямом в честь діда. Після того, як померла перша дружина Персі, пара змогла обвінчатися.

Історія, яка записала письменницю в історію сталася навесні 1816 року, коли родина вирушила до Швейцарії, збираючись провести літо з поетом лордом Байроном. На березі Женевського озера, Байрон, Мері і Персі Шеллі займалися творчістю, каталися на човні і довго розмовляли.

Одного разу мова зайшла про філософа і поета Еразма Дарвіна, який жив в 18 столітті і досліджував питання гальванізації (тоді цим терміном називали процес впливу електричного струму, - за методом Луїджі Гальвані, - на клітини мертвого організму, скорочення м'язів виробляло в ньому якусь видимість життя).

Оскільки літо було дощовим і холодним, компанія довгий час просиджувала біля каміна на віллі Байрона, розважаючись читанням німецьких оповідань про привидів. В результаті і виник спір про те, щоб кожен з присутніх створив розповідь про паранормальне, фантастичне.

Мені привидівся блідий вчений, послідовник окультних наук, що схилився над істотою, яку він збирав воєдино. Я побачила огидного фантома в людській подобі, а потім, після включення якогось потужного двигуна, в ньому проявилися ознаки життя, його рухи були скуті і позбавлені сили. Це було жахливе видовище; і надзвичайно жахливими будуть наслідки будь-яких спроб людини обдурити досконалий механізм Творця, - написала письменниця у своєму щоденнику.

Книга "Франкенштейн, або Сучасний Прометей" була видана в 1818 році і згодом багато разів екранізована.

У наступні роки вийшли і інші твори Мері Шеллі: романи "Матильда" (1819), "Вальперга, або Життя і пригоди Каструччо, князя Лукки" (1823), "Остання людина" (1826), "Доля Перкина Уорбека" (1830) , "Лодор" (1835), "Фолкнер" (1837), а також щоденники, листи, статті та розповіді.

На жаль, письменниця прожила досить трагічне життя. У 1818 році померла її однорічна дочка Клара. У червні наступного року помер син Вільям, а влітку 1822 року трагічно гине її чоловік Персі, який повертався додому з Ліворно на шхуні "Аріель". Мері Шеллі так і не оговталася після потрясінь до кінця життя. А сама пішла з життя 1 лютого 1851 в Лондоні.

Нагадаємо, дивовижні факти про письменника романиста Теодора Драйзера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Грін був ідеалістом і мрійником, не здатним жити за вказівкою. Найцікавіші факти із життя письменника-романтика Олександра Гріна.

"Знай.uа" писав, як великий філософ Френсіс Бекон помер від лап снігової курки.